ZWYCZAJE W KOŚCIOŁACH

Oprócz organizacji ślubu należy przygotować się do małżeństwa - na co zwróci uwagę ? Jak się przygotować

ZWYCZAJE W KOŚCIOŁACH

Postprzez magicka Śr 28 wrz, 2011

Słuchajcie wpisujcie różne zwyczaje z którymi spotkaliście się podczas ślubów :)

1) WROCŁAW- modlitwa młodych po ślubie przed obrazem do matki boskiej MUCHOBORSKIEJ- wszyscy śpiewają podniosły "hymn" do Matki Boskiej Muchoborskiej

2)KATEDRA NYSA- ze zdjęć młodzi chodzą ze świecami wokoło ołtarza, podobno goście też i wrzuca się ofiarę
(czy ktoś w tym uczestniczył???)

3)BICIE BRAWA- ksiądz po sakramencie małżeństwa powiedział Bijemy Brawo :) :D cieszmy się :))
"Gdzie ty pójdziesz,
tam ja pójdę,
gdzie ty zamieszkasz,
tam ja zamieszkam,
twój naród będzie moim narodem,
a twój Bóg będzie moim Bogiem "
Księga Rut 1,16

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
magicka
Gaduła
Gaduła

Ilość piwek: 61
Data ślubu: 22 czerwca 2013

Re: ZWYCZAJE W KOŚCIOŁACH

Postprzez Letka Śr 28 wrz, 2011

Co do drugiego zwyczaju, z chodzeniem wokół ołtarza, już nie raz się spotkałam, ale ze świecą tylko na chrzcinach, na ślubie pierwszy raz słyszę o czymś takim żeby ze świecą ;)
U nas jest tak, że na ślubie się obchodzi parę młodą(oczywiście oni pierwsi idą), więc właściwie tylko podchodzi się kawałek do ołtarza (koszyk na ofiarę tam też stoi), wrzuca się ofiarę i idzie dalej :) Zauważyłam też, że różnie to bywa jeśli chodzi o kolejność osób, czasem idą najpierw kobiety później mężczyźni, a czasem to nie ma znaczenia byle po młodych i po świadkach.
"Miłość, kiedy jedno spada w dół, drugie ciągnie je ku górze..."

Obrazek
Obrazek
Letka
Bywalec
Bywalec

Ilość piwek: 66
Data ślubu: 2 czerwca 2012

Postprzez Gochta Śr 28 wrz, 2011

Z chodzeniem wokół ołtarza spotykam się na każdym ślubie.. i tak jak pisze Letka.. czasem jest tak, że najpierw Pan Młody a za nim mężczyźni a potem Pani Młoda i za nią kobiety (u nas na pogrzebach tak jest). Na naszym ślubie My poszliśmy razem :)
Raz byłam na ślubie na którym po mszy Młodzi szli modlić się przy obrazie Matki Boskiej i Pani Młoda miała mieć zapaloną święcę jako znak jej czystości (a ona była w ciąży :P)
Obrazek
Obrazek
Gochta
Bywalec
Bywalec

Ilość piwek: 27
Data ślubu: 14 czerwca 2011

Postprzez Zespół Vengo Śr 28 wrz, 2011

W kościele w Dobrzeniu ksiądz wikary po przysiędze małżeńskiej mówi - "teraz Pan Młody może pocałować swoją już prawowitą małżonkę" :) Ksiądz proboszcz tej praktyki nie stosuje... :D
Rób to, co kochasz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
Zespół Vengo
Bywalec
Bywalec

Ilość piwek: 48
Data ślubu: 7 sierpnia 2010

Powrót do Przygotowanie do małżeństwa

Reklama

Chcesz zamieścić reklame napisz do Admina admin@forum.wesele.opole.pl