Zmienić nazwisko czy zrobić podwójne...

Oprócz organizacji ślubu należy przygotować się do małżeństwa - na co zwróci uwagę ? Jak się przygotować

Zmienić nazwisko czy zrobić podwójne...

Postprzez Miecia Pn 16 mar, 2009

Dziewczyny jestem ciekawa, jak Wy u siebie rozwiązujecie tą kwestię? Czy po ślubie zamierzacie przyjąć nazwisko męża, czy dołączyć je do własnego? Ja się jeszcze nad tym zastanawiam. Swoje nazwisko bardzo lubię a z drugiej strony posiadanie długiego dwuczłonowego bywa uciążliwe...
Miecia
Gość
Gość

Re: Zmienić nazwisko czy zrobić podwójne...

Postprzez Miszelka Pn 16 mar, 2009

Mieciu, ja przyjęłam nazwisko Męża z kilku powodów:

:arrow: dwuczłonowe byłoby w moim wypadku bardzo dłuuugie i nie mieśliłabym się w kratkach formularzy urzędowych :D Jedno nazwisko jest praktyczniejsze

:arrow: moje nazwisko panieńskie i po mężu zestawione razem brzmią absurdalnie

:arrow: nie mam jakiegoś specjalnego dorobku naukowego, czy artystycznego, który przemawiałby za zachowaniem panieńskiego. Tłumaczenie gry, które popełniłam jako panna jakoś przeżyję - poza tym wierni fani jakos do mnie dotrą :D

:arrow: przyjmowanie nazwiska męża było tradycyjnie przywilejem żony, a ja jestem dumna z tego, że jestem żoną mojego Męża :D

:arrow: mdli mnie argument zwolenniczek obojga nazwisk, że tak jest prościej w wypadku rozwodu - jeśli masz takie podejscie, to może lepiej nie wychodź za mąż

:arrow: za to zostawiłam sobie końcówkę męską, tak że nasze nazwiska brzmią identycznie: łatwiejsze w podróży i mniej komplikacji z moim podwójnym obywatelstwem.
"Czy to nie jest wielka rzecz - znaczyć dla kogoś wszystko?"

Obrazek
Miszelka
Pomocnik Admina
Pomocnik Admina

Ilość piwek: 488

Postprzez olcia1 Pn 16 mar, 2009

Ja będę miała 2 członowe i napewno nie jest powodem to,że po rozwodzie bedzie lepiej bo tego nie przyjmuje do wiadomosci ( rozwodu). A zawsze chciałam miec nadal po slubie swoje nazwisko chodziaż tez jestem dumna z tego,że będę żoną mojego meża :D
Za post postawili piwko: Miszelka
Obrazek
Obrazek
olcia1
Stały bywalec
Stały bywalec

Ilość piwek: 81
Data ślubu: 12 kwietnia 2009

Postprzez celka Pn 16 mar, 2009

Ciocia mojego P. 6 lat temu wychodzila za maz i powiedziala, ze tylko i najbardziej zaluje tego, ze wziela sobie dwuczłonowe nazwisko. Same klopoty z tym ma i wiecej do pisania. :P
celka
Stały bywalec
Stały bywalec

Ilość piwek: 389

Postprzez misia Pn 16 mar, 2009

ja chyba chciałabym tylko i wyłącznie podwójne nazwisko jakbym była jedynaczką :roll: ale nie jestem więc będę miała po Mińku :mrgreen:
Chociaż ostatnio mówię do niego że może weźmiemy moje nazwisko a on mi na to wystarczy że biorę Ciebie za żonę :lol: mój głupol jeden :mrgreen:
"kochać i być kochanym to dar od Boga"
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek
misia
Opętany przez forum
Opętany przez forum

Ilość piwek: 664
Data ślubu: 6 czerwca 2009

Postprzez dark_angel1 Pn 16 mar, 2009

A ja będę miała mojego męża, bo w tej chwili moja bratowa nazywa się identycznie jak ja, wiele kłopotu i pomyłek z tego było!!!
Poza tym KOCHAM go i będę dumna mogąc mieć jego nazwisko:)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
dark_angel1
Opętany przez forum
Opętany przez forum

Ilość piwek: 445
Data ślubu: 15 sierpnia 2009

Postprzez olcia1 Pn 16 mar, 2009

mając 2 członowe nazwisko mozna uzywac tylko jednego, nie muszę przeciez przedstawic sie oraz podpisytac dwoma nazwiskami. A bardzo kocham moje nazwisko i jakos nie wyobrazam sobie go nie miec. Co nie ma wpływu na uczucia jakimi darzę mojego przyszłego męża. dwu-członowe nazwisko nie oznacza kłopotów. Kazdy postepuje jak uwaza. :)
Obrazek
Obrazek
olcia1
Stały bywalec
Stały bywalec

Ilość piwek: 81
Data ślubu: 12 kwietnia 2009

Postprzez dark_angel1 Pn 16 mar, 2009

Olciu oczywiście, ze nie, mój jeszcze o tym nie wie, bo odkąd jesteśmy razem to się zarzekałam ze zostaje przy swoim lub 2- członowym!Chyba mnie dopadają konserwatywne poglądy :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
dark_angel1
Opętany przez forum
Opętany przez forum

Ilość piwek: 445
Data ślubu: 15 sierpnia 2009

Następna strona

Powrót do Przygotowanie do małżeństwa

Reklama

Chcesz zamieścić reklame napisz do Admina admin@forum.wesele.opole.pl