Zastrzyk antykoncepcyjny

Zastrzyk antykoncepcyjny

Postprzez misia Cz 19 cze, 2008

Dziewczyny co myslicie o tego typu antykoncepcji??
Może któraś go z Was stosuje??jeśli tak to opiszcie czy miałyście jakieś skutki uboczne czy może jesteście zadowolone
"kochać i być kochanym to dar od Boga"
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek
misia
Opętany przez forum
Opętany przez forum

Ilość piwek: 664
Data ślubu: 6 czerwca 2009

Re: Zastrzyk antykoncepcyjny

Postprzez Chouchoute Cz 19 cze, 2008

Hmmm j nieuzywam ale nasi lekarze dosc sceptycznie do tego podchodza :roll: a nawet odradzaja gdyz uwazaja ze jest zbyt niebezpieczna dla organizmu :roll: :roll: po dluzszym uzywaniu trzeba czekac czasami az 2 lata do powrotu normalnego cyklu :shock:
Fakt faktem ze dostaje sie zastrzyk co 3 mies ale ja jakos nie jestem do tego do konca przekonana :neutral:
Chouchoute
Opętany przez forum
Opętany przez forum

Ilość piwek: 65
Data ślubu: 14 lipca 2007

Postprzez magda 21 Pt 20 cze, 2008

ja własnie zastanawiałam sie ostatnio nad tą metodą antykoncepcji,ale jeszcze niewiele na jej temat wiem,dlatego to było tylko zastanawianie...
Obrazek

Obrazek
magda 21
Gaduła
Gaduła

Ilość piwek: 5
Data ślubu: 23 sierpnia 2008

Postprzez molka5 Pt 20 cze, 2008

Chouchoute napisał(a):Hmmm j nieuzywam ale nasi lekarze dosc sceptycznie do tego podchodza a nawet odradzaja gdyz uwazaja ze jest zbyt niebezpieczna dla organizmu po dluzszym uzywaniu trzeba czekac czasami az 2 lata do powrotu normalnego cyklu

ja też słyszałam, że nie jest to ani zbyt popularna ani zbyt dobra metoda antykoncepcji

kiedyś słyszałam, że przy takiej antykoncepcji miesiączki są tak obfite, że powodują zbyt dużą utratę krwi

szczerze powiem, że nawet nie słyszałam, żeby kiedykolwiek ktoś z moich znajomych to stosował
Obrazek
Obrazek
molka5
Stały bywalec
Stały bywalec

Ilość piwek: 57
Data ślubu: 9 sierpnia 2008

Postprzez missi7 Pt 20 cze, 2008

a ja slyszalam ze moze wystapic po zaszczyku bol glowy
Obrazek
missi7
Stały bywalec
Stały bywalec

Ilość piwek: 213
Data ślubu: 19 lipca 2008

Postprzez misia Pt 20 cze, 2008

Więc tak zapodałam ten temat i siedziałam cicho by zobaczyć co będziecie pisać :roll:
Ja po ciąży wzięłam zastrzyk tu w UK i myślałam że jestem zadowolona zaraz po ciąży kobieta przechodzi przez połóg więc krwawienia to norma i sie tym nie martwiłam ,ale już minęło ponad 2 miesiące a ja dalej krwawię :evil: może nie sa obfite ale są no i zastanawiam się nad następnym zastrzykiem który mam mieć w poniedziałek :roll:
Moja koleżanka narzeka że bolą ją stawy i zwala na zastrzyk anty.,mój lekarz w Polsce jak zasięgałam u niego inf na ten temat powiedział że jest to dobra rzecz bo nie trzeba się martwić itp ale kobieta jak to kobieta a zwłaszcza organizm różni się od innego i jeden może mieć jakieś objawy brania a inna nie (czasami jest tak przy tabletkach anty,jednej pasują a druga się źle po nich czuje) w przypadku tabletek można je odstawić i po paru dniach wszystko wróci do normy w przypadku zastrzyku nic sie nie da zrobić bo ma on działanie 3 miesięczne

[ Dodano: Pią 20 Cze, 2008 ]
Znalazłam tą wypowiedz na wizaż myślę że tu jest wszystko napisane co kobieta powinna wiedzieć na temat tego rodzaju antykoncepcji :

To hormonalna metoda antykoncepcyjna przyjmowana w postaci zastrzyków domięśniowych (w Polsce dostępna jako Depo Provera) w ramię lub pośladek. Jedna dawka ma wystarczyć do zabezpieczenia przed ciążą na okres 90 dni. Zawiera syntetyczny hormon, przypominający progesteron produkowany w drugiej połowie cyklu menstruacyjnego. Jego działanie polega na zahamowaniu owulacji. Utrudnia także poruszanie się plemników poprzez zagęszczenie śluzu, nie przygotowuje błony śluzowej macicy do implantacji zapłodnionego jaja.
Jest to jedna z bardziej skutecznych wśród odwracalnych metod kontroli urodzeą. Jej skuteczność wynosi ponad 99 % i zależy w dużym stopniu od tego, czy zachowany został systematyczny cykl przyjmowania iniekcji - co trzy miesiące. Kobieta jest zabezpieczona przed ciążą od razu po podaniu środka, jeśli został on zaaplikowany w ciągu pierwszych 5 dni cyklu, czyli w ciągu pierwszych 5 dni od rozpoczęcia miesiączki.
Przywrócenie płodności po zaprzestaniu stosowania Depo Provery jest zindywidualizowane, u większości kobiet następuje po ok. roku od ostatniej iniekcji, może trwać także 18 miesięcy. Depo Provery nie można stosować w wypadku: podejrzenia ciąży, występowania niewyjaśnionych krwawieą z dróg rodnych, przebytej choroby zakrzepowo-zatorowej, raka piersi lub narządu rodnego, poważnego upośledzenia funkcji wątroby.
Wiele kobiet stosujących Depo Proverę nie odczuwa żadnych efektów ubocznych lub odczuwa je tylko w niewielkim stopniu. Niektóre kobiety mogą jednak doświadczać takich objawów jak: nieregularne plamienia lub krwawienia, zmiana intensywności krwawieą miesięcznych, zanik miesiączki. Ten ostatni jest naturalną konsekwencją stosowania leku i nie należy się tym niepokoić.
Należy pamiętać, że jest to długofalowa metoda antykoncepcji i po jej zastosowaniu skutki uboczne mogą trwać 3 miesiące (po tym czasie hormon zniknie z ustroju organizmu), nie da się jej odstawić, tak jak w przypadku pigułki.
Innymi efektami ubocznymi mogą być:

przyrost wagi
bóle głowy
wymioty
zawroty głowy
obrzmienie i nadwrażliwość piersi
depresja
bezsenność
trądzik, wypryski na skórze
utrata włosów lub pojawianie się włosów na twarzy lub ciele
zmiany w natężeniu pożądania seksualnego.
Należy pamiętać, że środek ten przepisuje lekarz po przeprowadzeniu szczegółowego wywiadu lekarskiego i badaą ginekologicznych. UWAGA: Depo Provera jest środkiem antykoncepcyjnym, ale nie zabezpiecza przed chorobami przenoszonymi drogą płciową, dlatego zalecane jest stosowanie dodatkowego zabezpieczenia, czyli prezerwatywy. [mt]

Tabela: Korzyści i wady wynikające z zastosowania iniekcji hormonalnej:

Korzyści:

chroni przed ciążą przez 12 tygodni bez konieczności codziennego zażywania bądź stosowania przed stosunkiem;
nie zawiera estrogenu;
chroni przed endometriozą i rakiem jajników;
może być stosowana przez kobiety karmiące piersią (sześć tygodni po porodzie)
nie obciąża przewodu pokarmowego i wątroby
wady

co 3 miesiące konieczna iniekcja;
powrót do płodności po roku od zaprzestania stosowania;
efekty uboczne mogą występować do ok. 3 miesięcy od zaprzestania stosowania;
zwiększa ryzyko osteoporozy;
"kochać i być kochanym to dar od Boga"
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek
misia
Opętany przez forum
Opętany przez forum

Ilość piwek: 664
Data ślubu: 6 czerwca 2009

Postprzez Almshe Pt 20 cze, 2008

Każda antykoncepcja powinna być dobierana indywidualnie do kobiety, a nie dyktowana modą... Dla wielu kobiet zastrzyk będzie super metodą, dla innej największy koszmar w życiu...

Największa wada i minus? Władowujesz w siebie olbrzymią dawkę hormonów w jednej dawce - to już nie jest normalne ani naturalne dla organizmu... A co jak pojawią się skutki uboczne? Nie ma możliwości odstawienia...

Dlatego stanowczo odradzałabym tę metodę młodym dziewczynom, które w pewnej chwili będą chciały odzyskać płodność... A także wszystkim, które nigdy nie próbowały stosować hormonów...
Obrazek
Almshe
Bywalec
Bywalec

Ilość piwek: 14

Postprzez Merry So 21 cze, 2008

JA jestem zdecydowanie na NIE. :roll:
Obrazek

Obrazek
Merry
Opętany przez forum