Więc tak zapodałam ten temat i siedziałam cicho by zobaczyć co będziecie pisać
Ja po ciąży wzięłam zastrzyk tu w UK i myślałam że jestem zadowolona zaraz po ciąży kobieta przechodzi przez połóg więc krwawienia to norma i sie tym nie martwiłam ,ale już minęło ponad 2 miesiące a ja dalej krwawię

może nie sa obfite ale są no i zastanawiam się nad następnym zastrzykiem który mam mieć w poniedziałek
Moja koleżanka narzeka że bolą ją stawy i zwala na zastrzyk anty.,mój lekarz w Polsce jak zasięgałam u niego inf na ten temat powiedział że jest to dobra rzecz bo nie trzeba się martwić itp ale kobieta jak to kobieta a zwłaszcza organizm różni się od innego i jeden może mieć jakieś objawy brania a inna nie (czasami jest tak przy tabletkach anty,jednej pasują a druga się źle po nich czuje) w przypadku tabletek można je odstawić i po paru dniach wszystko wróci do normy w przypadku zastrzyku nic sie nie da zrobić bo ma on działanie 3 miesięczne
[ Dodano: Pią 20 Cze, 2008 ]Znalazłam tą wypowiedz na wizaż myślę że tu jest wszystko napisane co kobieta powinna wiedzieć na temat tego rodzaju antykoncepcji :
To hormonalna metoda antykoncepcyjna przyjmowana w postaci zastrzyków domięśniowych (w Polsce dostępna jako Depo Provera) w ramię lub pośladek. Jedna dawka ma wystarczyć do zabezpieczenia przed ciążą na okres 90 dni. Zawiera syntetyczny hormon, przypominający progesteron produkowany w drugiej połowie cyklu menstruacyjnego. Jego działanie polega na zahamowaniu owulacji. Utrudnia także poruszanie się plemników poprzez zagęszczenie śluzu, nie przygotowuje błony śluzowej macicy do implantacji zapłodnionego jaja.
Jest to jedna z bardziej skutecznych wśród odwracalnych metod kontroli urodzeą. Jej skuteczność wynosi ponad 99 % i zależy w dużym stopniu od tego, czy zachowany został systematyczny cykl przyjmowania iniekcji - co trzy miesiące. Kobieta jest zabezpieczona przed ciążą od razu po podaniu środka, jeśli został on zaaplikowany w ciągu pierwszych 5 dni cyklu, czyli w ciągu pierwszych 5 dni od rozpoczęcia miesiączki.
Przywrócenie płodności po zaprzestaniu stosowania Depo Provery jest zindywidualizowane, u większości kobiet następuje po ok. roku od ostatniej iniekcji, może trwać także 18 miesięcy. Depo Provery nie można stosować w wypadku: podejrzenia ciąży, występowania niewyjaśnionych krwawieą z dróg rodnych, przebytej choroby zakrzepowo-zatorowej, raka piersi lub narządu rodnego, poważnego upośledzenia funkcji wątroby.
Wiele kobiet stosujących Depo Proverę nie odczuwa żadnych efektów ubocznych lub odczuwa je tylko w niewielkim stopniu. Niektóre kobiety mogą jednak doświadczać takich objawów jak: nieregularne plamienia lub krwawienia, zmiana intensywności krwawieą miesięcznych, zanik miesiączki. Ten ostatni jest naturalną konsekwencją stosowania leku i nie należy się tym niepokoić.
Należy pamiętać, że jest to długofalowa metoda antykoncepcji i po jej zastosowaniu skutki uboczne mogą trwać 3 miesiące (po tym czasie hormon zniknie z ustroju organizmu), nie da się jej odstawić, tak jak w przypadku pigułki.
Innymi efektami ubocznymi mogą być:
przyrost wagi
bóle głowy
wymioty
zawroty głowy
obrzmienie i nadwrażliwość piersi
depresja
bezsenność
trądzik, wypryski na skórze
utrata włosów lub pojawianie się włosów na twarzy lub ciele
zmiany w natężeniu pożądania seksualnego.
Należy pamiętać, że środek ten przepisuje lekarz po przeprowadzeniu szczegółowego wywiadu lekarskiego i badaą ginekologicznych. UWAGA: Depo Provera jest środkiem antykoncepcyjnym, ale nie zabezpiecza przed chorobami przenoszonymi drogą płciową, dlatego zalecane jest stosowanie dodatkowego zabezpieczenia, czyli prezerwatywy. [mt]
Tabela: Korzyści i wady wynikające z zastosowania iniekcji hormonalnej:
Korzyści:
chroni przed ciążą przez 12 tygodni bez konieczności codziennego zażywania bądź stosowania przed stosunkiem;
nie zawiera estrogenu;
chroni przed endometriozą i rakiem jajników;
może być stosowana przez kobiety karmiące piersią (sześć tygodni po porodzie)
nie obciąża przewodu pokarmowego i wątroby
wady
co 3 miesiące konieczna iniekcja;
powrót do płodności po roku od zaprzestania stosowania;
efekty uboczne mogą występować do ok. 3 miesięcy od zaprzestania stosowania;
zwiększa ryzyko osteoporozy;