Wspólne mieszkanie przed ślubem- TAK czy NIE?

Oprócz organizacji ślubu należy przygotować się do małżeństwa - na co zwróci uwagę ? Jak się przygotować

Wspólne mieszkanie przed ślubem- TAK czy NIE?

Postprzez Merry Śr 18 kwi, 2007

Wypowiedzcie się! :mrgreen:
Obrazek

Obrazek
Merry
Opętany przez forum
Opętany przez forum

Ilość piwek: 23

Re: Wspólne mieszkanie przed ślubem- TAK czy NIE?

Postprzez Kasia_opole1 Śr 18 kwi, 2007

W smue to bym chciala pomieszkać przed slubem z moim narzeczonym, zeby zobaczyc jak to bedzie. Wiadomo, kazdy na poczatku bedzie chcial wprowadzic swoje nawyki z wlasnego domu-do jakich sie przyzwyczaił.
Na dodatek oboje jestesmy strasznymi uparciuchami i ciekzo jest ustapic, a co bedzie po slubie? kiedy bedziemy sie widywac dzien w dzien? troche sie tego obawiam bo ostatnio ponoc zamiatalam nie tak jak trzeba:D hehe a dla mnie sie liczy efekt kocowy, wazne ze czysto.........niby problem banalny ale powod do "dyskusji jest".
Z drugiej strony zakladam ze w codziennym zyciu bedzie tyle waznych spraw i problemow ze nie bedziemy sie przejmowac tkaimi bzdurami..
Obrazek
Kasia_opole1
Bywalec
Bywalec

Postprzez missi7 Śr 18 kwi, 2007

ja tez kilka rzeczy robialam nie tak ja trzeba ale postawialam na swoim i teraz moj mezus nie ma nic do gadania. Jesli on robi to ja mu nie mowie, ze ja bym to zrobila tak czy siak chodz czasem mnie korci, ale przyjanajmniej sie stara. Bylo na poczatku ciezko tymbardziej ze moj dlugo mieszkal sam i mial swoje przyzwyczajenia :razz: ale teraz jest ok. Moim zdaniem jest wazne jak sie mowi i co sie mowi no i nad to wszystko porozumienie :smile:
missi7
Stały bywalec
Stały bywalec

Ilość piwek: 213
Data ślubu: 19 lipca 2008

Postprzez foszek Śr 18 kwi, 2007

My mieszkalismy razem przed slubem i jestem z tego zadowolona :-)
foszek
Opętany przez forum
Opętany przez forum

Ilość piwek: 23

Postprzez masch Śr 18 kwi, 2007

Mysle, ze jesli sie ma mozliwosc, to tak.
My mieszkamy juz 2 lata razem i jestem rowniez zadowolona, ze sie na to zdecydowalismy.
Sa pewne nawyki, ktore ciezko zaakceptowac u drugiej osoby. Znam pary, ktore przez lata byly razem,ale gdy sie razem zamieszkalo, to zwiazek okazal sie koszmarem. Znam tez pary, ktore dopiero po slubie zamieszkaly razem i super sie rozumieja. Na to nie ma zasady...
masch
Początkujący
Początkujący

Wyłamię się :-)

Postprzez marek.m Śr 18 kwi, 2007

Ja napiszę o sobie

Mieszkałem półtora roku sam w mieszkaniu które wynajmowałem. Wcześniej już rok mieszkałem w studenckim mieszkaniu we Wrocławiu więc już sporo czasu byłem poza domem. Miałem już wtedy 30 na karku i mimo tego zdecydowaliśmy się na mieszkanie osobno.

Wyszliśmy z założenia, że musimy się poznać jako przyjaciele, bliscy sobie ludzie których elektryzuje wspólne bycie razem. Nie musieliśmy się dopasowywać, wypróbowywać, testować, sprawdzać. Przypomina mi się takie stanowisko testowe w IKEI w którym testuje się fotele :-)

Po prostu mimo, że już byliśmy po studiach i pracowaliśmy stwierdziliśmy, że nie zamieszkamy razem.

Uważam, że wspólne mieszkanie ma swoje plusy i minusy jak wszystko. Wydaje mi się, że jeśli mieszka się razem to po pewnym momencie można dojść do wniosku, że wszystko już było, wszystko przeszliśmy (brzydko mówiąc wszystko przetestowaliśmy) - więc po co ślub ?

Nie zapomnę uczucia kiedy stoi się w kościele i mówi się drugiej osobie "Biorę sobie Ciebie .... za żonę i ślubuję Ci miłość, wierność i uczciwość małżeńską" - nauczyliśmy się na pamięć - polecam. Moment ślubu to pewne sacrum, które ma nabiera ogromnego znaczenia, kiedy dziękuję się Bogu za to co było i oddaje mu się to co będzie a jest to wielką niewiadomą.

Reasumując. Nie ma recepty na 100% udane małżeństwo, ale można się do niego solidnie przygotować. Uważam, że o wiele ważniejsza jest wspólna obserwacja siebie niż wspólne mieszkanie razem - chociaż jedno nie wyklucza drugiego. Można mieszkać razem ale żyć osobno i zajmować się własnym życiem.

Wracając do obserwacji. Często mówi się o przysłowiowych skarpetkach, pastach itp., a czy któraś dziewczyna zwraca uwagę czy zdarzyło się jej chłopakowi pocałować swoją mamę, pomóc jej umyć naczynia, czy przepuszcza kobiety przodem, czy kupuje kwiaty, czy pozdrawia sąsiadów, czy jest chętny do pomocy innym, czy mięknie mu serce jak widzi dzieciaka karmionego przez matkę - tak ad hoc wypisałem cechy które mogą się komuś wydawać infantylne ale mi wydają się cechami wiele mówiącymi o drugiej osobie. Ja np. bardzo zwracałem uwagę na to w jaki sposób moja dziewczyna podchodziła do dzieci, jak się z nimi bawiła i jak się do nich odnosiła.

Pozdrawiam
marek.m
Stały bywalec
Stały bywalec

Ilość piwek: 41
Data ślubu: 25 czerwca 2005

Postprzez masch Cz 19 kwi, 2007

Szczerze sie przyznam, ze gdybym mieszkala w Polsce, to pewnie by do wspolnego mieszkania nie doszlo. Moi rodzice sa rowniez do tego krytycznie nastawieni, a poza tym przejmowalabym sie tym co ludzie powiedza( wiem, ze to dziecinne, ale juz taka jestem).

Fakt, ze mieszkamy razem, nie znaczy, ze juz wszystko przetestowalismy i juz mamy za soba. Pzynajmniej tak tego nie odczuwam...
Wspolne mieszkanie, oznacza wiecej czasu, ktory sie spedza z ukochyna osoba. Wiecej czasu, aby sie poznac, porozmawiac i poobserwowac zachowanie, drugiego czlowieka.
masch
Początkujący
Początkujący

Postprzez agawu Cz 19 kwi, 2007

Marek wszystko pieknie ujął ...

Ja już nie mam nic do dodania :mrgreen:
agawu
Pomocnik Admina
Pomocnik Admina

Ilość piwek: 11

Następna strona

Powrót do Przygotowanie do małżeństwa

Reklama

Chcesz zamieścić reklame napisz do Admina admin@forum.wesele.opole.pl