Spowiedź

Oprócz organizacji ślubu należy przygotować się do małżeństwa - na co zwróci uwagę ? Jak się przygotować

Spowiedź

Postprzez Kasia_opole1 Cz 05 lip, 2007

Chcialam was przestrzec przed spowiadaneim sie w kosciele franciszkanow w opolu, ponoc podobniwe jest w katedrze i kilku innych.
Dzis wlasnei bylam i krotko mowiac jak wyszlam to jedni z nerwow krzycza, klna a mi lecialy łzy.
Tzw grzechy lekkie - codzienne zostaly potraktowane niemal jak zabojstwo.
Jak sie idzie od spowiediz to sie mowi to co sie pamieta, nawet mi przez mysl nie przeszlo zeby powiedizec ze spalam z narzecoznym, ale ksiadz sie sam zapytal i jak sie przyznalam to wogole wyszlo ze jestem mega klamczucha bo sie z tego nie wyspowiadalam! To jest grzech niemal smiertelny! nastepnie bylo pytanie ile razy/ nie wiem moze jestem jakas "inna" ale nie liczylam, wiec ze sie domagal to podalam jakas liczbe.
Krotko mowiac w niedoslowny sposob wyszlo ze jetsem kłamczucha i prostytutka.
Normalnie juz by mnie tam nie bylo ale dla tej pieczatki zostalam do konca.
Nie wiem jak sa traktowane osoby ktore maja ciezkie grzechy , chyab nei maja juz prawa życ.
Nie dziwie sie ze ludzie odchodza od kosciola, bo jak czlowiek idzie do spowiediz, mowi tam rozne rzeczy bo wie ze tylko tam moze............. i tak zostaje potraktowany to ja dziekuje za taka spowiedz. Jakby to byla moja parafia to jzu by mnei tam w zyciu nie zobaczyli.
Po spowiedzi spytal mnie: Czy jest mi lepiej? :evil: alez oczywiscie ze tak, napewno tam wroce :evil:
Na szczecie nie wszyscy ksieza sa tacy, ale niestety przez takich dostaje sie wszystkim księżą. I nie jestem odosobninym przypadkeim jak siej zu dowiedizalam, ze ten kosciol nalezy omijac to sie dowiedizalam tlye ze po fakcie.
Obrazek
Kasia_opole1
Bywalec
Bywalec

Re: Spowiedź

Postprzez katarzyna Cz 05 lip, 2007

No właśnie miałam iść miesiąc przed ślubem do pierwszej spowiedzi i ciągle to odwlekam :sad: Dzięki za ostrzeżenie.
Obrazek

Obrazek
katarzyna
Stały bywalec
Stały bywalec

Ilość piwek: 238
Data ślubu: 4 sierpnia 2007

Postprzez elcia Cz 05 lip, 2007

masakra!!! współczuje.. wczoraj rozmawiałam jakiś czas z znajomym ksiedzem o spowiedzi i jakos mi lżej sie zrobiło ale jak przeczytałam twoja histrie to znów mi nie jest do śmiechu :cry:
Każda chwila z Tobą, to przedsmak cudownej wieczności przy Twoim boku mężu ;*
elcia
Opętany przez forum
Opętany przez forum

Ilość piwek: 136
Data ślubu: 4 czerwca 2008

Postprzez Kasia_opole1 Cz 05 lip, 2007

Mnie tam zagnało tylko to, ze tam spowiadaja -mozna powiedizec 24h na dobe, a w innych raczej krotko przed mszami a mi to nie pasowalo. dzis jzu wiem ze poczekalabym nawet do polnocy byle gdzie indziej.
Obrazek
Kasia_opole1
Bywalec
Bywalec

Postprzez elcia Cz 05 lip, 2007

:mrgreen: mi najbardziej odpowiadaja spowiedzi naróżnych pielgrzymkach. wtedy chyba ksieża są najbardziej wyrozumiali i najniej sie czepiaja. mój kolega nie był wiele lat w spowiedzi i właśnie w drodze do czestochowy sie przełamał :wink:
Każda chwila z Tobą, to przedsmak cudownej wieczności przy Twoim boku mężu ;*
elcia
Opętany przez forum
Opętany przez forum

Ilość piwek: 136
Data ślubu: 4 czerwca 2008

Postprzez foszek Cz 05 lip, 2007

Kasia_opole1,
ja rozumiem doskonale ciebie i Twoje odczucia.
Pisalam juz o swojej ostatniej spowiedzi tutaj:
http://forum.wesele.opole.pl/viewtopic. ... e&start=30
Do tej pory mi jeszcze nie przeszlo i nawet nie mysle o tym zeby poszukac sobi jakiegos "sensownego" spowiednika.
W taki oto sposob ludzie odchodza od kosciola....
foszek
Opętany przez forum
Opętany przez forum

Ilość piwek: 23

Postprzez aga Cz 05 lip, 2007

Przykre jest to o czym piszecie, ale niestety prawdziwe :evil: I tak jak powiedziala Kasia potem wiele ludzi ucieka od kościoła, bo rolą księdza nie jest Cię zmieszanie z błotem przy spowiedzi, ale "nawrócenie na dobrą drogę" czyli powiedzenie sensownego, krótkiego nauczania, takiego, które Ci trafi do serduszka.
Słyszałam właśnie, że u Franciszkanów to tak "dogłębnie" spowiadają. Mogłaś iść do nas do pewnego księdza, który spowiada taśmowo :wink:
Nie martw się masz już to za sobą i teraz będzie dobrze.
A swoją droga co do spowiedzi i księży, to ja uważam, że niektórzy naprawdę trochę przesadzają. Ja wiem, że zasady są jakiś ustalone przez kościół, ale jesteśmy ludźmi i czy to aż takie ciężkie, że się prześpię z człowiekiem, z którym planuję wspólną przyszłość, jestem już tyle lat. Przecież tu nie chodzi tylko o rozładowanie swojego napięcia, ale coś więcej :wink: Albo, że postąpiłam tak a nie inaczej - do cholerki przecież nie postąpiłabym inaczej, gdybym uważała, że czynię zło albo wyrządzam komuś krzywdę. A Pan Bóg powiedział, że mamy kochać i szanować swego bliźniego jak siebie samego... no to kocham... i szanuję :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
aga
Uczestnik
Uczestnik

Ilość piwek: 1

Postprzez Merry Pt 06 lip, 2007

q
Ostatnio edytowano N 22 lut, 2009 przez Merry, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek