ślub w nadzwyczajnej formie rytu rzymskiego

Ogólnie - jeżeli do niczego nie pasuje. Nasze forum ślubne jest bardzo rozbudowane - a wiec tutaj zadajemy pytania dotyczące ślubu i wesela, które nie pasują do innych działów

ślub w nadzwyczajnej formie rytu rzymskiego

Postprzez mirob Śr 29 gru, 2010

mam pytanie. czy jest tu jakas foremka która brała bądż będzie brała slub wg. nadzwyczajnej formy? dla tych co nie wiedzą to jest "stara" msza co była odprawiana po łacinie, tyłem do ludzi. jakies opinie na ten temat?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
mirob
Początkujący
Początkujący

Data ślubu: 10 września 2011

Re: ślub w nadzwyczajnej formie rytu rzymskiego

Postprzez misia07 Pn 31 sty, 2011

Ja słyszałam opinie o takim ślubie ale nie były one zbyt pozytywne a raczej wszyscy ludzie byli zdezorientowani pomimo "programu mszy" jaki dostali i raczej wypowiadano sie że niezbyt czynnie ludzie uczestniczyli w mszy raczej było to cos w formie widowiska.
To zapewne zależy od gustów i upodbań ale msza ta dziś nie jest już praktykowana (są kościoły które czasmi ją robią) to nie jest przeżycie jakby sie chcialo duchowe a raczej tylko estetyczne bo cos innego niż zwyczajowa msza.
Ale jesli państo Młodzi się uprą to można takie coś zrobić tylko też nie każdy ksiadz to odprawia i nie można na liczyć na czynny udział gości ponieważ łacina nie jest w dziejszych czasach już używana na mszy, i ludzie najzwyczajniej w świecie nie potrafią nie roumieją tylko ciągle z nosem w tym programie muszą siedzieć.Tak to sprawa powrotu do korzeni wiary, natomiast ja osobiście wolałabym by wszyscy mogli spiewać modlić sie i rozumieć by wzieli duchowy i z sercem udział w tym tak ważnym dniu.
Ale to rzecz jasna sprawa gustu i nie można odradzać
Obrazek

Obrazek

Obrazek
misia07
Bywalec
Bywalec

Ilość piwek: 21

Postprzez ART. DECO JUBILER Śr 23 lut, 2011

Taka stara forma kojarzy mi się nieco ze ślubem prawosławnym,gdzie też nei stoi się przodem do gości,raczej bokiem ale w dosyć specyficzny sposób. Nie byłem na takim ślubie,ale wydaje mi się że to mocno średnia forma i nie każdy będzie nią zachwycony.
Pierścionki i obrączki ślubne
ART. DECO JUBILER
Bywalec
Bywalec

Ilość piwek: 5

Postprzez sansa Cz 10 mar, 2011

to zależy, jeżeli taki ślub byłby fajnie zorganizowany to myśle że goście mogliby być zachwyceni

<regulamin>
sansa
Gość
Gość

Postprzez ART. DECO JUBILER N 24 kwi, 2011

Ale co masz na myśli pisząc o "fajnej organizacji?" Bo nie rozumiem dokładnie sensu tego stwierdzenia.. W moim odczuciu to tak jak ślub prawosławny,tylko obrzędy trwają nieco krócej.
Pierścionki i obrączki ślubne
ART. DECO JUBILER
Bywalec
Bywalec

Ilość piwek: 5

Powrót do Pytania i odpowiedzi

Reklama

Chcesz zamieścić reklame napisz do Admina admin@forum.wesele.opole.pl