Pigułka przeciw naturze

Pigułka przeciw naturze

Postprzez marek.m Śr 13 gru, 2006

Zapoczątkuje wątek - wydaje mi się troszkę zaniedbany.
Myśle, że zainteresuje was artykuł, który wklejam poniżej

Pigułka przeciw naturze
Tomasz Gołąb

Ministerstwo Zdrowia szykuje wielką promocję kalendarzyka małżeńskiego, a o prezerwatywie czy pigułce antykoncepcyjnej w akcji nie będzie mowy – zaalarmowały niektóre polskie dzienniki. I wyśmiały naturalne metody planowania rodziny.

Pod koniec listopada Ministerstwo Zdrowia ogłosiło przetarg na realizację ogólnopolskiej kampanii reklamowej, promującej naturalne metody planowania rodziny wśród młodzieży, małżeństw i lekarzy. Miały być film reklamowy, plakat, ulotki z informacją o organizacjach i metodach NPR, spot radiowy. Do gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych miało trafić 14 tys. kopii filmu o NPR. „Kampania będzie nowoczesna w formie, niekoniecznie w treści” – „przestrzegano” w codziennej prasie. Cóż nienowoczesnego jest w naturalnych metodach regulacji poczęć? „Staroświecki” sprzeciw wobec antykoncepcyjnej mentalności. Taka postawa najbardziej drażni propagatorów antykoncepcji.

Przestraszyli ministerstwo
Kiedy kampania ruszy, nie wiadomo. Po publikacjach prasowych, które kpiły, że Polaków będzie się uczyć kalendarzyka małżeńskiego, wydaje się, że jej losy są zagrożone. – Gdybym mógł powiedzieć, że nie są, byłbym człowiekiem szczęśliwym. Ale los każdego programu, zwłaszcza takiego, w którym w grę wchodzą pieniądze, jest zagrożony przez rozmaite grupy nacisków – mówi wiceminister zdrowia Bolesław Piecha. – W tym przypadku dochodzą napięcia ideologiczne, bez uzasadnienia merytorycznego, zupełnie dla mnie niezrozumiałe – dodaje i zapewnia: – My nie będziemy narzucać żadnych rozwiązań w dziedzinie planowania rodziny.

Według prof. Bogdana Chazana, przewodniczącego Krajowego Zespołu Promocji Naturalnego Planowania Rodziny przy ministrze zdrowia, resort zaczyna wycofywać się z decyzji o przekazaniu środków potrzebnych na sfinansowanie akcji. Chociaż wiceszef resortu Bolesław Piecha obiecywał, że pieniądze zostaną uruchomione do końca roku, a termin otwarcia ofert w przetargu wyznaczono na 6 grudnia. – Wystarczyło kilka artykułów prasowych, krytykujących pomysł propagowania metod rozpoznawania płodności, by zachwiać ministerialnymi planami – martwi się prof. Chazan. Krajowy zespół planował w przyszłości m.in. zorganizowanie punktu informacyjnego o naturalnych metodach planowania rodziny i specjalnej infolinii na ten temat. Chciał także zainicjować w całej Polsce szereg kursów na temat NPR.

– Ufam, że uda się wyłonić w tym przetargu wykonawcę dobrej kampanii, komunikatywnej i niekonfrontacyjnej, ale rzetelnie pokazującej, że dla antykoncepcji istnieje alternatywa. Chcemy spokojnie przedstawić aktualną wiedzę o fizjologii ludzkiego organizmu. Dziś setki tysięcy, a może i miliony Polaków nie wiedzą, że istnieją naukowe metody, które pozwalają zaplanować rodzinę bez uciekania się do chemii. Trzeba im stworzyć warunki, by o tych metodach mogli się dowiedzieć, ale także skorzystać z pomocy fachowców w ich zastosowaniu – wyjaśnia minister Piecha.

Litania efektów ubocznych
Niemal każda wizyta u ginekologa, zwłaszcza kobiety, która już rodziła, kończy się dziś pytaniem: nie chciałaby pani zabezpieczyć się przed kolejną ciążą? Dlaczego pytają, skoro na każdym opakowaniu hormonalnej antykoncepcji wypisana jest cała litania działań niepożądanych. Nudności i wymioty, przyrost masy ciała, plamienia i krwawienia z dróg rodnych, zmiany nastroju – to najłagodniejsze z nich.
– Wiele razy widywałam brunatne, wolno znikające plamy na twarzach i rękach moich pacjentek, które nie przeczytały, że pod wpływem słońca lub solarium tabletki hormonalne powodują zmiany skórne – załamuje ręce dr Elżbieta Siwiak, ginekolog z 30-letnią praktyką. W swoim gabinecie w Nowym Sączu spotykała kobiety z zakrzepami żył głębokich, skarżące się na nadmierne owłosienie. To wszystko możliwe działania pigułki hormonalnej, najczęściej stosowanego środka antykoncepcyjnego w Polsce. – Ale w reklamach o tym nie powiedzą. Większość uczciwych badań w tej dziedzinie nigdy nie zostanie też opublikowana w magazynach dla lekarzy – dodaje.

Tabletka nieszczęścia
Być może największy paradoks pigułki hormonalnej tkwi gdzie indziej. Środek, który ma uczynić współżycie bardziej atrakcyjnym i niezobowiązującym aktem, powoduje u kobiet znaczny spadek libido. Zamiast czerpać większą satysfakcję z kontaktów seksualnych, przestają mieć na nie w ogóle ochotę. Często pojawiają się depresje wywołane działaniem sztucznych hormonów. Coś, co jest reklamowane jako pigułka szczęścia, bywa jego źródłem tylko dla czerpiących z niego zyski koncernów, aptek i lekarzy.
Podobne problemy wiążą się niemal z każdym rodzajem antykoncepcji, również z preparatami w zastrzykach (tzw. szczepienie przeciw ciąży), które powodują też wypadanie włosów, łojotok i osteoporozę. Dotyczy to także wciąż stosowanej przez lekarzy tzw. spirali, po której dziesięciokrotnie rośnie prawdopodobieństwo pozamacicznej ciąży, nie mówiąc o ryzyku przebicia macicy lub zarośnięcia ujść jajowodów.

NPR – naukowe i skuteczne
Dlaczego więc małżeństwa gotowe są płacić kilkadziesiąt złotych miesięcznie za farmakologiczną gwarancję, że nie poczną dziecka? Bo po co ubezpładniać się w czasie, gdy jest się niepłodnym? A dni płodnych w miesiącu jest zaledwie kilka. W Polsce nauczanych jest obecnie kilka najważniejszych metod rozpoznawania płodności. Wszystkie opierają się na uwzględnieniu we współżyciu naturalnej cykliczności dni płodnych i niepłodnych w życiu kobiety.

Być może argumentem najbardziej przekonującym o skuteczności NPR jest zastosowanie jej metod do terapii małżeństw, które nie mogą doczekać się potomka. Bo skoro z pomocą obserwacji można określić moment owulacji, tak by współżyjąc, nie powoływać nowego życia, to tym samym sposobem określa się także optymalny czas i warunki dla tych, którzy o to bezskutecznie zabiegają. – Metody rozpoznawania płodności mają podstawy naukowe i są skuteczne w planowaniu lub odkładaniu poczęcia – podkreśla Ewa Ślizień-Kuczapska, ginekolog-położnik z Warszawy. – Są jedyną, bezpieczną dla zdrowia metodą regulacji poczęć. W dodatku nic nie kosztują.

Artykuł pochodzi z Gościa Niedzielnego Nr 50/2006 10-12-2006
Gość Niedzielny
marek.m
Stały bywalec
Stały bywalec

Ilość piwek: 41
Data ślubu: 25 czerwca 2005

odpowiedz

Postprzez marek.m Pt 06 kwi, 2007

Czuje u Ciebie ironię ? Masz prawo.
Rozwiń wątek. Temat specjalnie wstawiłem kontrowersyjny mając nadzieję, że wywoła burzliwą debatę. Gdyby ludzie nie dyskutowali to by nie szli do przodu.

Dla mnie jest to rzetelna gazeta, która nie wiem czy wiesz jest jednym z najbardziej poczytnych tygodników Wyniki sprzedaży

W rankingu sprzedaży tygodników opiniotwórczych w Polsce "Gość Niedzielny" zajmuje czwarte miejsce, zaraz za "Newsweekiem", "Polityką" i "Wprost".

W Gościu Niedzielnym pisze m.in Władysław Bartoszewski, który jest dla mnie jednym z największych obecnych autorytetów.

Masz racje czytam tylko gościa mam nie mam czasu na inna prasę - czasami wpadnie mi ręce Angora gdzie czasami znajdę ciekawy przedruk

Pozdrawiam i zycze zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.
marek.m
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Pigułka przeciw naturze

Postprzez marek.m Pt 06 kwi, 2007

Dzięki. Zapomniałem dodać, że najczęściej z informacji korzystam poprzez lekturę Wirtualnej Polski, a jeżeli chodzi o media lokalne to oczywiście www.naszestrzelce.pl

Pozdrawiam
marek.m
Stały bywalec
Stały bywalec

Postprzez Chouchoute Pn 30 kwi, 2007

marek.m napisał(a):Ministerstwo Zdrowia szykuje wielką promocję kalendarzyka małżeńskiego, a o prezerwatywie czy pigułce antykoncepcyjnej w akcji nie będzie mowy

Matko jedyna czy ja dobrze przeczytalam??????? Ministerstwo zdrowia mowi ze nie moze byc mowy o prezerwatywie? Czy oni sie szaleju najedli. Aco z osobami ktore maja wirusa HIV (czasami zarazeni przez transfuzje), czy oni nie maja juz prawa do zycia intymnego????

A jezeli chodzi o pigulke to uwazam ze kazdy ma prawo decydowac kiedy i w jakim momencie chce miec dzieci bo jezeli zdecydujemy sie zaakceptowac potomstwo ktorym nas Bog obdarzy to w jednym roku mozemy miec po dwoje dzieci. Czasami sie zastanawiam czy kosciol naprawde nie przesadza niekiedy. No ale to moja prywatna opinia
Chouchoute
Opętany przez forum
Opętany przez forum

Ilość piwek: 65
Data ślubu: 14 lipca 2007

Postprzez elcia Wt 01 maja, 2007

Chouchoute napisał(a):A jezeli chodzi o pigulke to uwazam ze kazdy ma prawo decydowac kiedy i w jakim momencie chce miec dzieci bo jezeli zdecydujemy sie zaakceptowac potomstwo ktorym nas Bog obdarzy to w jednym roku mozemy miec po dwoje dzieci. Czasami sie zastanawiam czy kosciol naprawde nie przesadza niekiedy. No ale to moja prywatna opinia

edek napisał(a):Akcji informacyjnej tak, ale rzetelnie o wszystkich metodach!!!
Wybor powinien podjac kazdy sam, a jezeli jest katolikiem to
juz sprawa jego sumienia jaka metode wybierze i czy to jest
zgodne z naukami kosciola.

edek napisał(a):Ale kalendarzyk dla mlodziezy????!!!!. Przeciez organizm mlodych dziewczyn nie jest jescze na tyle ustabilizowany (regularny cykl etc.), ze moga polegac na tej metodzie. Wiem w mysl tej ideologii mlode dziewczyna / kobiety nie maja prawa do zycia seksualnego przed slubem i w celach innych niz prokreacja.

popieram!!
Każda chwila z Tobą, to przedsmak cudownej wieczności przy Twoim boku mężu ;*
elcia
Opętany przez forum
Opętany przez forum

Ilość piwek: 136
Data ślubu: 4 czerwca 2008

Postprzez foszek So 05 maja, 2007

edek napisał(a):"pigulka po"

Bylam przerazona jak widzialam reportaz o tej pigulce, jak latwo przepisuja je lekarze mlodym dziewwczyna. Po prostu szok, pomijajac aspekty moralne, bo te je powinien kazdy rozwazyc w swoim sumieniu, przeciez jaki to musi byc szok hormonalny dla mldego organizmu, jakie skutki musi niesc. Niekoniecznie zaraz po jej spozyciu ale na pewno z biegem lat wyjdzie jej ujemne dzialanie
foszek
Opętany przez forum
Opętany przez forum

Ilość piwek: 23

Postprzez Chouchoute So 05 maja, 2007

foszek napisał(a):ak latwo przepisuja je lekarze mlodym dziewwczyna

Dobrze ze jest dosc droga u nas 11€ to moze je troche hamuje
Chouchoute
Opętany przez forum
Opętany przez forum

Ilość piwek: 65