okrągłe stoły

Dekoracje weselne, dekoracje ślubne. Wasze dekoracje sal na wesele - czyli sale weselne o jakich marzycie

Re: okrągłe stoły

Postprzez Iguana Śr 02 lis, 2011

Okrągłe stoły maja sporo zalet :D
- łatwiej je rozmiescic w salach o nieregularnych kształtach z filarami itp
- duzo wygodniej sie siedzi nawet jak jest przy stole maksymalna obsada bo łokcie gości maja więcej miejsca :mrgreen:
- duzo prościej wyjść zatańczyć przechodząc między okragłymi stołami niż zza typowego "U" gdzie trzeba prosić 40 osób zeby sie nieco do stołu przyciskały :lol:
- łatwiej rozsadzić gości, jak sie okaże ze przy tym konkretnym stole brakuje 2 osób to nakrycia sa rozsówane luźniej i OK,
- łatwiej policzyć ilość dekoracji i każda najmniejsza ozdoba czy kwiaty stojąca na srodku stołu okragłego jest widoczna dla całej statystycznej dwunastki gości, którzy przy nim siedzą (przy prostokątnych stołach zwykle widzi dekor 4 osoby a dalej goście mają widok na bigos :mrgreen: )
- jest możliwość podania posiłków serwowanych (np. sam obiad) a potem bufetu z przekąskami i ciastami a na stole nie wieje pustką
- obsługa nie ma kłopotu z podziałem półmisków a wy macie wgląd w to czy wszedzie jest to co trzeba (przy stołach w długich rzedach nikt przecież nie zauwazy ze gdzies goście muszą iść 10 miejsc dalej zeby sie ciastem poczestować :wink: )
- odpada konieczność sięgania po sosik 2 m dalej co czesto daje efektowne plamy z kotlecika na koszulach i krawatach
- przy okragłym stole łatwiej sie rozmawia bo wszystkie osoby sa lepiej widoczne a jednoczesnie nie siedzą "nos w nos" jak w przypadku wąskich stołów prostokątnych i ludzie z innych stolików tez sa w polu widzenia bo widac ich pod róznymi kątami a nie jak przy długasnych stołach gdzie widać albo tańczących albo twarz człowieka na przeciw + ściana wzglednie okno jak sie ma szczeście :lol:

Wady?
...niewiele sal jeszcze daje wybór ustawienia takich czy innych stołów więc planować takie stoły trzeba zaczać już na etapie wyboru sali. Wypozyczalni stołów i krzeseł chyba w opolskim jeszcze nie ma a jesli nawet tak to czasem spory wydatek.

Pozostaje miec nadzieję że stoły okragłe i bufety staną się bardziej popularne :D
Niektórym kobietom nie wystarcza bukiet róż, chcą, żeby mężczyzna tym różom zmieniał jeszcze wodę.

— Janusz Gaudyn
Iguana
Gaduła
Gaduła

Ilość piwek: 104

Postprzez Zespół Vengo Śr 02 lis, 2011

jest możliwość podania posiłków serwowanych (np. sam obiad) a potem bufetu z przekąskami i ciastami a na stole nie wieje pustką

Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie wesela na np.100 osób, gdzie gościom dawanoby porcjowany obiad... Ze strony technicznej to jest niewykonalne, chyba że samo wydawanie obiadu trwałoby pół godziny a na weselu byłoby z 10 kelnerek i mnóstwo kucharzy nakładających porcje... Zwróćcie uwagę, jak długo zajmuje obsłudze zazwyczaj wydawanie lodów w pucharkach - jeden koniec sali zdążył już zjeść, a inni jeszcze czekają na swoją porcję...
Rób to, co kochasz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
Zespół Vengo
Bywalec
Bywalec

Ilość piwek: 47
Data ślubu: 7 sierpnia 2010

Postprzez Iguana Śr 02 lis, 2011

To akurat kwestia organizacji kuchni i kelnerów ale i naszego przyzwyczajenia ze stoją przed goścmi półmiski z mięsami i jak na osobę nie ma 3 porcji mięsa to "bida i nędza"...osobiście nawet w porywach wilczego głodu nie jestem w stanie zjeść zupy i drugiego dnia z 3 sztuk miesa :lol: nmo dobra maż może jak sie postara wyjątkowo 2 kawałki wpałaszowac ale potem to raczej go przetaczac trzeba niż do tańca ciągnąć :mrgreen:
Byłam na weselu ok 50 osobowym i o ile pamiętam było 3 kelnerów serwujących do stołu z półmisków (były te 3 mięsa do wyboru) i nie było z tym absolutnie problemu...
Nie wiem dlaczego nadal uwazamy że goście nie moga dostać talerza z obiadem pod nos ale z 1 porcją... założe się ze przy układzie przystawka-danie-główne-deser i tak wszystkiego nie zjedzą :mrgreen:
Wiem ze takie śluby sie zaczynaja pojawiać ale nadal to jest ekscentryczność skrajna choć wiem że goście nie marudzą wręcz chwalą sobie bo mają ładnie podane, nie czują się zobligowani do zjadania potem tych samych kotletów na zimno itd....

Robi się troche offf topic więc tylko dodam że wbrew pozorom wszelkie weselne i ślubne zwyczaje z czasem dosyc szybko się zmieniają i dobrze bo bierzemy z tradycji to co nam pasuje a dodajemy to co nam sie podoba w innych krajach czy kulturach.

Czy ktoś 20 lat temu (czyli kiedy wiekszość dzisiejszych panien młodych bywała w przedszkolach :mrgreen: ) wpadłby na pomysł żeby ojciec wprowadzał córkę do kościoła? Owszem na filmach się widywało i pewnie niejeden ojciec sobie pomarzył w duchu ale "co by ludzie pomysleli" Dziś tochyba juz jest pół na pół i nikogo nie dziwi że sie z ksiedzem ustala takie szczegóły kiedy młodzi maja ochotę na ten wzruszający zwyczaj.

To samo jest z potwierdzeniem przybycia na slub. Kiedy ja brałam slub to było wręcz niegrzeczne zapytać "czy ciocia przyjedzie i w jakim składzie bo nie wiemy ile miejsc rezerwować?" ...wiem bo sama tak zapytałam i zostałam zrugana potem przez teściową a ciocia nie zaszczyciła nas ani przybyciem ani powiadomieniem ze jej nie będzie a zapłacone 5 miejsc diabli wzieli co przy ogólnej liczbie miejsc 30 było nielada % :evil:
Dziś takie potwierdzenie uważa się za obowiązek a osoba która nie potwierdzi powinna sie wstydzić zę trzeba do niej dzwonić :mrgreen: i dobrze.
Mysle ze z czasem polskie sluby i wesela będa po prostu bardziej RÓŻNE OD SIEBIE :D i wtedy osoba której się trafiły 4 sluby w sezonie nie będzie się czuła jakby miała maraton :lol: ale z ciekawością pójdzie na kolejny chocby był całkiem nie w jej guście ale w guście panny młodej i szczęśliwca za którego zgodziła sie wyjść :wink: czego sobie i wam życzę trzymając kciuki za odwazne decyzje które czasem nie znajduja poparcia wśród bliskich a jak już są w trakcie to się okazuje że to teściowa takie okragłe stoły doradziła :lol: :lol: :lol:
Niektórym kobietom nie wystarcza bukiet róż, chcą, żeby mężczyzna tym różom zmieniał jeszcze wodę.

— Janusz Gaudyn
Iguana
Gaduła
Gaduła

Ilość piwek: 104

Postprzez Zespół Vengo Śr 02 lis, 2011

bierzemy z tradycji to co nam pasuje a dodajemy to co nam sie podoba w innych krajach czy kulturach

Jest to w pewnej mierze dobra tendencja, jeśli tylko nie zapominamy o co w tym wszystkim tak naprawdę chodzi :)
Pozdrawiam :)
Rób to, co kochasz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
Zespół Vengo
Bywalec
Bywalec

Ilość piwek: 47
Data ślubu: 7 sierpnia 2010

Poprzednia strona

Powrót do Dekoracje

Reklama

Chcesz zamieścić reklame napisz do Admina admin@forum.wesele.opole.pl