Odnowienie przysięgi małżeńskiej

Jak Wam się żyje po ślubie ? Z jakimi problemami i radościami macie do czynienia na codzień

Re: Odnowienie przysięgi małżeńskiej

Postprzez maggia Wt 23 mar, 2010

Temat dość dawno nie jest kontynuowany, a ja trafiłam na niego nieprzypadkiem. Szukam właśnie informacji o odnowieniu przysięgi małżeńskiej, gdyż zastanawiam się nad nią. Ktoś tutaj napisał, że raz już przyrzekł, więc więcej nie musi. Jest to z jednej strony prawdą, a z drugiej nie. Przecież "kocham" też nie mówimy raz w życiu, tylko powtarzamy to obiektowi uczuć, prawda? Więc dlaczego nie powiedzieć mu raz jeszcze, że chcemy się z nim zestarzeć? Wiele osób sądzi, że ślub jest piękny i po nim też będzie pięknie. Ale po latach w wielu związkach pojawiają się różnego rodzaju problemy. I ktoś mógłby powiedzieć, że skoro np. mamy dwoje dzieci, byliśmy razem gdy dopadło nas bankructwo firmy, kiedy zmarli nasi rodzice, czy kiedy w związku pojawiła się zdrada... że skoro przetrwaliśmy to wszystko, a może nawet nieuleczalną chorobę jednego z nas, to znaczy że się kochamy i żadne odnowienie przysięgi nie jest konieczne. Oczywiście tak jest. A jednak ja myślę o odnowieniu na 10 rocznicę (tyle jesteśmy po ślubie, ale razem jesteśmy dłużej!) i nie uważam tego za zbędne. Może 10 lat to mało, ale kto wie, czy dożyję następne 10? A jeśli nie? Chcę, aby mój mąż wiedział, że nie jestem z nim dlatego, że muszę, czy że 10 lat temu złożyłam przysięgę. Chcę, żeby wiedział, że jestem z nim, bo tego właśnie pragnę. Że nawet wtedy gdy rzucaliśmy w siebie talerzami, zatrzaskiwaliśmy sobie drzwi przed nosem, czy jedno z nas wychodziło spać do drugiego pokoju... że nawet wtedy jestem jego żoną i będę nią nadal, cokolwiek by się nie działo. Chcę, by to usłyszał ode mnie w obecności naszych bliskich. Oczywiście o talerzach, drzwiach i spaniu w innym pokoju mówić nie będę, bo to nasza sprawa. Ale chodzi mi o podkreśelnie tego, jak wiele razem przeszliśmy i tego, co nas łączy, a także co nas połączyło, bo o tym się często zapomina.
Myślę o spotkaniu dokładnie w 10 rocznicę w sali USC, tam gdzie braliśmy ślub. Nie wiem, czy wtedy trzeba prosić urzędnika, a jeśli nie, to sama przywitam gości, powiem im dlaczego się tam znaleźli, a następnie na głos chciałabym przeczytać jakiś wiersz, który wyrazi moje uczucia. Jeśli mąż będzie chciał - a mam nadzieję, że tak - też coś powie. Potem wszyscy wypiją po lampce szampana. Nie zależy mi na przyjęciu, czy drugiej podróży poślubnej, o prezentach też nie ma mowy, bo nie o to przecież chodzi. Sukienka będzie skromna, ale elegancka; zaprosimy najbliższą rodzinę i przyjaciół. Na ślubie 10 lat temu byli z nami ludzie, których trzeba było, albo wypadało zaprosić, a dla których już nie istniejemy. Teraz chcemy mieć przy sobie tych, na których nam naprawdę zależy. I nasze dzieci, których nie było na świecie, gdy braliśmy ślub. Co sądzicie? A może ktoś z Was już przerabiał temat odnowienia przysięgi i ma jakieś rady dla nas?
maggia
Gość
Gość

Postprzez misia Wt 23 mar, 2010

maggia, jesli tylko zrealizujecie swoje plany ja chcę o nich wiedzieć 8) mam nadzieje że będziesz z nami szykowała sie do tego piękniego dnia :) i opowiesz nam o emocjach i wszystkim co będzie z tym dniem związane
Trzymam za Was kciuki :)

P.S Kiedy ta magiczna data ????
Za post postawili piwko: maggia
"kochać i być kochanym to dar od Boga"
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek
misia
Opętany przez forum
Opętany przez forum

Ilość piwek: 664
Data ślubu: 6 czerwca 2009

Postprzez maggia Śr 24 mar, 2010

misia napisał(a):P.S Kiedy ta magiczna data ????

Nie w tym roku. Na razie szukam informacji, jak się do tego przygotować. Ale na pewno jak dojdzie co do czego, to będę informowała. Tymczasem jak ktoś jeszcze do tego czasu doda coś od siebie, może jakąś radę, czy uwagę, albo wskazówkę, będę wdzięczna.
maggia
Gość
Gość

Postprzez Miszelka Cz 25 mar, 2010

maggia, my nie mamy tak długiego stażu, ale już biorąc ślub planowaliśmy pół żartem, pół serio odnowienie przysięgi. Tyle, że nam (póki co) marzy się odnowienie przysięgi na jakiejś egzotycznej wyspie :) Nam chyba będzie trochę łatwiej, bo księży nie obowiązują takie formalności jak urzędników USC.

Myślę, że powinnaś zacząć właśnie od Urzędu - trzebaby ustalic, że chcecie wynając salę ślubów i czy jest to w ogóle możliwe...Trzymam za Was kciuki!
"Czy to nie jest wielka rzecz - znaczyć dla kogoś wszystko?"

Obrazek
Miszelka
Pomocnik Admina
Pomocnik Admina

Ilość piwek: 488

Postprzez puopia Wt 30 mar, 2010

ja tez za Was trzymam kciuki - nie wiem jak wyglada odnowa przysiegi -ale Miszelka dobrze radzi, zeby zaczac od USC bo mi sie wydaje, ze moze byc z tym problem. nigdy nie spotkalam sie z tym, zeby odnawiac przysiege w obecnosci urzednika- raczej odnowa przysiegi miala miejsce w Kosciele :oops:
a pomysl z egzotyczna wyspa jest super :wink:
“True love does not come by finding the perfect person,
but by learning to see an imperfect person perfectly.”
Jason Jordan
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
puopia
Opętany przez forum
Opętany przez forum

Ilość piwek: 478