jakie oczepiny chcecie mieć bądź miałyście :)

Zabawy i inne konkursy na wesele.

Re: jakie oczepiny chcecie mieć bądź miałyście :)

Postprzez Zespół Vengo Pn 03 paź, 2011

czy warto wybrać opcję podawania toru przed oczepinami?

Wydaje mi się, że o tak późnej porze już nikt nie będzie miał ochoty na tort... Tort zazwyczaj podaje się razem z kawą i ciastami, ale to w sumie śląska tradycja, bo na polskich weselach tort podaje się jak już jest ciemno (np. po kolacji)... Osobiście jestem za tym, aby tort podawać po obiedzie przy kawie, bo później już wszyscy będą najedzeni (każdy z nas wie, ile jedzenia jest na weselach :wink:)
Rób to, co kochasz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
Zespół Vengo
Bywalec
Bywalec

Ilość piwek: 47
Data ślubu: 7 sierpnia 2010

Postprzez Aaardenka Pn 03 paź, 2011

Ja pamietam, ze tort przed oczepinami. Umnie byl dosc szybko u kuzynki pozniej. Ale gdzie nie bylam to tort przed :)
Cywilny:
Obrazek
Kościelny:
Obrazek
Obrazek
Aaardenka
Opętany przez forum
Opętany przez forum

Ilość piwek: 410
Data ślubu: 28 lipca 2009

Postprzez magicka Wt 04 paź, 2011

Zespół Vengo napisał(a):

Wydaje mi się, że o tak późnej porze już nikt nie będzie miał ochoty na tort... Tort zazwyczaj podaje się razem z kawą i ciastami, ale to w sumie śląska tradycja, bo na polskich weselach tort podaje się jak już jest ciemno (np. po kolacji)... Osobiście jestem za tym, aby tort podawać po obiedzie przy kawie, bo później już wszyscy będą najedzeni (każdy z nas wie, ile jedzenia jest na weselach :wink:)

Zgadzam się
"Gdzie ty pójdziesz,
tam ja pójdę,
gdzie ty zamieszkasz,
tam ja zamieszkam,
twój naród będzie moim narodem,
a twój Bóg będzie moim Bogiem "
Księga Rut 1,16

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
magicka
Gaduła
Gaduła

Ilość piwek: 61
Data ślubu: 22 czerwca 2013

Postprzez paulapau Wt 04 paź, 2011

magicka napisał(a):
Zespół Vengo napisał(a):

Zgadzam się

a ja własnie nie. Raz byłam na takim weselu gdzie tort był zaraz po obiedzie, każdy był najedzony obiadem i niemal nikt nie podszedł po ten tort.

U nas na całej reszcie wesel na których byłam włącznie z naszym tort był później, ale nie przed samymi oczepinami. Na naszym był o 21. I fajnie moim zdaniem dzięki temu większość zeszło, bo było tak, ze obiad był ok 16, o 19 pierwsza kolacja, o 21 tort, o 23 świnia, takze każde "danie" co dwie godziny"
paulapau
Pomocnik Admina
Pomocnik Admina

Ilość piwek: 198
Data ślubu: 18 czerwca 2011

Postprzez magicka Wt 04 paź, 2011

U mojej siostry obiad o godzinie 16 tort o 18 i cały tort zszedł :) myślę, że to zależy od gości, od dnia od obiadu i szeregu innych czynników ;-)
"Gdzie ty pójdziesz,
tam ja pójdę,
gdzie ty zamieszkasz,
tam ja zamieszkam,
twój naród będzie moim narodem,
a twój Bóg będzie moim Bogiem "
Księga Rut 1,16

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
magicka
Gaduła
Gaduła

Ilość piwek: 61
Data ślubu: 22 czerwca 2013

Postprzez Zespół Vengo Wt 04 paź, 2011

Właśnie, wszystko zależy o której godzinie jest obiad...:) Na typowo śląskich weselach, które zazwyczaj się zaczynają o 12-13, czasami 14, impreza przeważnie kończy się po około 12 godzinach, tak więc przed oczepinami ok 23 gościom podaje się już drugą ciepłą kolację. W takim wypadku nie wyobrażam sobie tortu przed oczepinami, ale jeśli obiad był np. o 16, to wszystko automatycznie się przesuwa w czasie... U nas tort był podany z kawą i ciastem po obiedzie i lodach i z 4 poziomowego tortu został tylko jeden, który opracowaliśmy na poprawinach i nic nie zostało :D
Rób to, co kochasz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
Zespół Vengo
Bywalec
Bywalec

Ilość piwek: 47
Data ślubu: 7 sierpnia 2010

Postprzez paulapau Wt 04 paź, 2011

no to jest racja. Wtedy ślub był na 16, zanim dojechaliśmy na sale, weszliśmy itp. to była 18:30, każdy (przynajmniej z tych co znaliśmy) był strasznie juz głodny dlatego "nachapaliśmy" sie tego obiadu i nikt nie chcial już tortu.
paulapau
Pomocnik Admina
Pomocnik Admina

Ilość piwek: 198
Data ślubu: 18 czerwca 2011

Poprzednia strona

Powrót do Oczepiny

Reklama

Chcesz zamieścić reklame napisz do Admina admin@forum.wesele.opole.pl