Ile bedzie kosztować wasze wesele??

Co radzicie a co odradzacie ? Rady weselne, które często ratują… z największej opresji. Co zabrać na wesele - zapasowe spodnie, agrawkę, środek czyszczący ?

Re: ile za slub?

Postprzez Zespół Vengo Pn 28 lis, 2011

Oczywiście, że nie jest to takie proste i nie miałam zamiaru wszystiego uogólniać - tak jak napisałam - każda para młoda ma swoje priorytety - jednym wystarczy np dekoracja oferowana przez salę, inni nie wyobrażają sobie jej dodatkowo nie przystroić... I tak jest przy każdej załatwianej sprawie.

I tak jak piszesz, różne bywają koszty - większość restauracji obsługujących wesela jednak buduje się na swoim, a z obserwacji stwierdzam, że czynsz płacą nieliczni - bo np.(z życia wzięty) właściciel lokalu po dawnym sklepie (nie prowadzący obecnej restauracji) nie chce sprzedać nieruchomości prowadzącym restaurację i dbającym o cały interes, bo dostaje czynsz raz w miesiącu i stanowi to jego źródło utrzymania, a jakby sprzedał lokal, to dostałby kasę przecież tylko raz - i to już z pewnością jest pazerność 8) A mimo to restauracja jest ładnie wyremontowana, klimatyzowana, jedzenie jest bardzo dobre - wszystko oczywiście na koszt wynajmnujących - a pomimo to nie jest droga :!:

Sal ogólnie jest multum, praktycznie w każdej miejscowości można zorganizować wesele. W samej gminie Dobrzeń Wielki jest ich 7 (nie liczę oczywiście sal w strażach i w ośrodkach kultury - tylko restauracje), a w sąsiedniej gm Łubniany 4 :) A terminy oczekiwania są niestety długie - ale to już ludzie sami na to mieli wpływ - bo teraz wszystko trzeba robić z wyprzedzeniem, żeby się załapać - i błędne koło się zamyka, bo prawie wszysycy to podchwytują i faktycznie - trzeba długo czekać na wolny termin... Komunię dla dziecka znajomi zamawiali w restauracji gdy chłopak miał...5 lat... Z weselami podobnie - salę rezwuje się zwykle 2 lata przed - sami tak robiliśmy - ale kiedyś tego nie było - ok.10 lat temu ludzie zamawiali rok wcześniej i też się łapali. No cóż, czasy się zmieniają i tyle :) Kto parę lat temu widział w listopadzie choinkę w sklepie...- teraz to już norma. I jak już przychodzą święta, to ludziom robi się niedobrze jak słyszą świąteczne piosenki, kolędy itp... Szczególnie tym pracującym w hipermarketach. Trochę off topic się zrobił, więc już kończę :D
Rób to, co kochasz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
Zespół Vengo
Bywalec
Bywalec

Ilość piwek: 47
Data ślubu: 7 sierpnia 2010

Postprzez Iguana Pn 28 lis, 2011

W mojej gminie 7 restauracji :shock: o ja cie krece az musze sprawdzić
- kuchnia sląska
- pod lasem
- Brzezie przy elektrowni Elgast zdaje się
- w Chróścicach jedna
- Regius w czarnowąsach
- Słowik w Krzanowicach
-... jednej mi brakuje :lol:

Faktycznie większośc sal buduje własciciel na własnej ziemi bo inaczej to jest na łasce i niełasce wynajmującego 8) ale budowa takiej sali to tez całkiem "rózne" wydatki. Wystarczy spojrzeć na te nasze sale - w jednych widac ze ktoś pomyslał solidnie jak co rozwiązac a w innych byle ludzi wepchnać i szybko zrobic biznes bez wysiłku. O dekoracji to nawet sie nie będe wypowiadać bo często gęsto dopiero przed samym slubem młodzi sie dowiadują jak to wygląda ta "dekoracja w cenie i gratis" :roll: To samo dotyczy remontów, malowania, wentylacji itd itp a przeciez taka na przykąłd łazienka na weselu potrafi człowiekowi mocno w pamięci pozostac :lol: jak wyglądała jakby zywcem wyjeta z filmu "Miś"

Temat kosztów wszelkich to temat rzeka ale chyba czasem dobrze jest o tym mówić i to z różnych stron bo według mnie nie ma nic gorszego jak niedopowiedzenia :mrgreen:
Niektórym kobietom nie wystarcza bukiet róż, chcą, żeby mężczyzna tym różom zmieniał jeszcze wodę.

— Janusz Gaudyn
Iguana
Gaduła
Gaduła

Ilość piwek: 104

Postprzez Zespół Vengo Pn 28 lis, 2011

W takim razie jest ich nie 7 tylko 8, bo elgastu nie wzięłam pod uwagę - no bo to w sumie nie restauracja, tylko ogromna sala, coś w stylu takich jak w ośrodkach kultury itp... :)
Jeszcze Fabio w Czarnowąsach i w Chróścicach nie 1, ale 2 restauracje - Nova i tam, gdzie jest kręgielnia na górze jest sala na wesela itp (oczywiście jest osobne wejście itd).No i do niedawna była też stara szwalnia, która splajtowała...

Szczerze mówiąc, dla mnie ważniejsze jest jedzenie niż wystrój, bo jedna z wyżej wymienionych jest bardzo ładna i elegancka a jedzenie jest hmm...delikatnie mówiąc niezbyt smaczne o obsłudze nie wspomnę... Sorry za szczerość... :oops: no ale to odbija się na ilości imprez tam organizowanych... Za dobrze raczej im nie idzie, jeśli o to chodzi...

Rozumiem, że jako florysta zwracasz na to większą uwagę, ale mi osobiście nigdzie aż tak bardzo nie podpadło, żeby były brzydkie dekoracje... Wszędzie podobnie - jakieś stroiki na stołach, przed młodymi jakaś dekoracja, świeczki, ewentualnie pokrowce na krzesła i tyle... Reszta tak jak zwykle restauracja jest udekorowana - coś na oknach, zasłony, jakieś żywe kwiaty w doniczkach itp... Za to nie we wszystkich salach jest dobra akustyka :mrgreen: A to też bardzo ważny aspekt - lepiej się gra w salach, gdzie jest dużo drewna i nierównych powierzchni - wszyściutko jest super słyszalne (każda fałszywie zaśpiewana i zagrana nutka) i nie ma echa, jak na salach w strażach czy chociażby w naszym Dobrzeńskim GOK-u... Tak więc każdy patrzy pod kątem swojej profesji :mrgreen:
Rób to, co kochasz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
Zespół Vengo
Bywalec
Bywalec

Ilość piwek: 47
Data ślubu: 7 sierpnia 2010

Poprzednia strona

Powrót do Porady i komentarze

Reklama

Chcesz zamieścić reklame napisz do Admina admin@forum.wesele.opole.pl